Wanneer is hout toe aan houtrot reparatie?

Wanneer u de houten buitenkozijnen eens van dichterbij bekijkt, ontdekt u een aantal slechte plekken. Houtrot! Vervelend, want dat betekent dat u in moet grijpen. Houtrot repareren kunt u zelf proberen, maar wij doen het ook graag voor u. Houtrot reparatie is een specialistische klus die voorkomt dat u complete kozijnen moet gaan vervangen.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een veel voorkomend probleem in Nederland. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is, boven de twintig procent, en de temperatuur is hoog genoeg, ontwikkelen zich schimmels die het hout aantasten. Zeker wanneer er hout is gebruikt van matige kwaliteit, is houtrot een probleem dat snel opduikt. In eerste instantie merkt u er misschien niet veel van. U ziet misschien een wat donkerder plek in het hout, maar verder ziet u niets geks. Toch is dat al het moment om in te grijpen. Wacht u namelijk met herstellen van de houtrot, dan zal het hout zachter worden en uiteindelijk scheuren. In dat geval moet het complete element vervangen worden.

Wat is er te doen aan houtrot?

Houtrot repareren is zeker in de beginfase een redelijk gemakkelijke klus. Allereerst moeten de verrotte delen worden uitgestoken met een beitel. Zorg dat ook de randen van de aangetaste plek goed schoon zijn, zodat er alleen gezond hout overblijft. Vervolgens komt er een houtrotstopper op de uitgestoken plek, waarna het opvullen kan beginnen. Het is van belang dat de gaten goed worden opgevuld en gelijkmatig worden afgewerkt. Een secuur klusje waar een ervaren professional zijn hand gelukkig niet voor omdraait. Na het opvullen is het tijd om de bijgewerkte plek bij te werken met een beitel en daarna met schuurpapier. Daarna is het tijd om schoon te maken en even geduld te hebben. Na het uitharden van de opvuller kan het kozijn daarna behandeld worden als nieuw. Schuren en schilderen is dan geen probleem meer.

Waarom een aannemer bij houtrot reparatie?

Vaak ondernemen mensen zelf pogingen om houtrot te repareren. Een professional zorgt ervoor dat de aangedane plek helemaal goed wordt uitgestoken en volledig wordt opgevuld. Ook het bijwerken tot een onzichtbare plek is een bekende klus voor ons als aannemer. We zorgen dat na de behandeling niets meer te zien is van het werk, zodat uw kozijnen er weer als nieuw bij staan.

Wilt u weten of we u kunnen helpen bij het repareren van houtrot? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.