Zijn verbouwingskosten van uw woning aftrekbaar?

Verbouwen is vaak al duur genoeg. In veel gevallen gaat het namelijk om aanzienlijke bedragen. Om die reden zijn alle mogelijke bespaartips natuurlijk van harte welkom. Veel mensen vragen zich af of de verbouwingskosten van hun woning aftrekbaar zijn, waardoor zij minder belasting moeten betalen. Maar is dat zo? En in welke gevallen mag u kosten voor uw verbouwing wel of niet aftrekken? In dit artikel leggen we het uit.

Wat houdt aftrekbaarheid precies in?

Laten we beginnen met wat het aftrekken van kosten, precies inhoudt. Wanneer u kosten aftrekt, trekt u deze af van uw belastbaar inkomen. Hierbij hebben we het over het inkomen waarover u belasting dient te betalen. Daalt dit bedrag dan betaalt u vanzelfsprekend minder belasting. Bijvoorbeeld: wanneer u 500 euro mag aftrekken van uw belastbaar inkomen die belast wordt met 25%. Dan bespaart u dus 25% van 500 euro en dat is maar liefst 125 euro!

Welke kosten zijn precies aftrekbaar?

Om te weten hoeveel voordeel er valt te behalen bij het aftrekken van uw verbouwingskosten, dient u eerst te weten welke delen van de kosten er precies aftrekbaar zijn. De Belastingdienst zegt daarover het volgende: “Gaat u onderhoud doen aan uw eigen woning? Of uw eigen woning verbouwen? Als u hier geld voor leent, mag u de rente die u hierover betaalt aftrekken. Onder deze onderhouds- en verbouwingskosten vallen onder andere:

  • Aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin die horen bij de eigen woning
  • Vervanging van kozijnen, ramen, deuren etc.
  • Vloeren die onlosmakelijk met het huis zijn verbonden zoals parket (geen laminaat), -plavuizen en grindvloer
  • Onderhoudsschilderwerk
  • Zonnescherm, buitenkant op maat gemaakt, blijvend aan de woning bevestigd
  • Vervanging of verbouw badkamer, keuken etc.
  • Asbestverwijdering bij verbouw of verbetering
  • Zonnepanelen

Let op!

‘’De kosten voor het onderhoud of de verbouwing zelf mag u niet aftrekken’’, aldus de Belastingdienst. Zo is enkel en alleen de rentekosten aftrekbaar. Toch kan dit bedrag qua besparing flink oplopen. De voorwaarde is echter wel dat u een lening afsluit specifiek voor de verbouwing.

Goed om te weten

Bezit u een rijksmonumentenpand? Dan zijn ook de onderhoudskosten aan uw woning in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Neem bijvoorbeeld de onderhoudskosten voor een loodgieter of elektricien. Om na te gaan of uw woning erkend wordt als rijksmonumentenpand, kunt u het best contact opnemen met uw gemeente.

Bent u op zoek naar een professionele aannemer die u kan helpen bij het verbouwen van uw woning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Voor meer informatie of voor vragen kunt u het beste even contact met ons opnemen. Wij kijken graag wat we voor u kunnen betekenen.