Houtrot kozijn herstellen? Lees dit stappenplan!

Home/Renovatie/Houtrot kozijn herstellen? Lees dit stappenplan!

Houtrot kozijn herstellen? Lees dit stappenplan!

Nu de winter in aantocht is, wilt u zich natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden tegen de kou. Want juist in de winter is het niet wenselijk om reparaties aan het huis te moeten uitvoeren. Eén van de klussen die vaak lange wordt tijd uitgesteld, is die van het verhelpen van houtrot. Houtrot ontstaat in vochtige klimaten waar eenvoudig zuurstof bij het hout kan komen. Indien u houtrot niet tijdig en op een juiste wijze behandeld, kan de schade hiervan weleens flink oplopen! Om deze reden hebben wij voor u een stappenplan opgesteld om zo houtrot tegen te gaan. Lees snel verder!

Inspectie op houtrot

Voordat houtrot behandeld kan worden dient u het uiteraard eerst te vinden. Naast de houtrotschade aan het oppervlak van het houtwerk, kan houtrot ook ontstaan onder het schilderwerk. Houd hier dan ook rekening mee en zorg dat u geen enkele plek overslaat. Het houtrot kan eenvoudig getest worden door het aan te prikken met iets scherp, bijvoorbeeld een keukenmesje. Ook is het goed om naar de kleur van het hout te kijken. Houtrot wordt namelijk altijd gekenmerkt door een roestbruine kleur.

Oorzaak van uw houtrot

Naast het herstellen van bestaande houtrot, is het nog belangrijker om na te gaan hoe het houtrot is ontstaan. Zo zorgt u in de toekomst ervoor dat houtrot wordt beperkt. Ofwel, beter voorkomen dan genezen! Stel vragen als: komt er te veel vocht bij het hout? Kan er zuurstof in de buurt komen? Beide zijn dit namelijk oorzaken welke kunnen zorgen voor houtrot. Tegelijkertijd kunnen beide zaken eenvoudig verholpen worden. Zo komt vocht in raamglazen vaak voort uit een ondeugdelijke kitafwerking.

De daadwerkelijke houtrotreparatie

Wanneer de rotte plekken in het hout zijn gevonden, is het tijd om deze te repareren. Haal als eerst de schilderlagen weg en verwijder vervolgens met een bijtel of mesje alle houtrot. Doe dit ruim zodat u enkel en alleen gezond hout overhoudt. Bij simpele houtrot herstelwerkzaamheden kunt u zelf aan de slag met houtrotopvuller. Lees daarbij altijd goed de gebruiksaanwijzing en zoek eventueel meer informatie op internet.

Niet voldoende?

Uiteraard kan het voorkomen dat de ernst van het houtrot zo groot is, dat u deze zelf niet meer kunt repareren. In dit geval is het verstandig om hulp te zoeken bij een houtrot specialist. Zij hebben de kennis en middelen in huis om zelfs ernstige houtrot op professionele wijze te herstellen Zo ben u ervan verzekerd dat de komende jaren de houtrot problemen zijn opgelost.

Heeft u last van houtrot en hiervoor op zoek naar een houtrotspecialist? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van Mansbouw Dordrecht zijn een erkende specialist op het gebied van houtrot en helpen u graag bij het herstellen van uw houtrot.