Houtrot is iets waar u liever niet mee te maken krijgt, maar als huiseigenaar doet u er verstandig aan om uw houten kozijnen, balken en dorpels regelmatig te controleren op houtrot. Houtrot kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor uw woning. Zo kunt u last krijgen van tocht- en isolatieproblemen, maar ook de inbraakveiligheid komt erdoor in het geding. Maar waar moet u nu op letten als u houtrot wilt herkennen? Lees hier welke zaken een indicatie van houtrot kunnen zijn.

1. Gebarsten verflaag

Ziet u scheurtjes of barstjes in de verflaag? En dan met name in de hoeken van de kozijnen? Dan kan dat duiden op een voorbode van houtrot. Houtrot ontstaat namelijk doordat er vocht in het hout trekt, waardoor het hout uitzet en de verf begint los te laten. Is het houtrot al wat verder gevorderd, dan zal het schilderwerk doffer worden en afbladderen. Uiteindelijk zal de verf helemaal loslaten. Wees dus extra alert op gebarsten of afbladderende verf! Twijfelt u? Schakel dan een deskundige in. Een getraind oog ziet vaak heel snel of het hout is aangetast en houtrot reparatie noodzakelijk is.

2. Klemmende ramen of deuren

Een andere aanwijzing dat u te maken heeft met houtrot, zijn klemmende ramen of deuren. Het vocht in het hout zorgt er namelijk niet alleen voor dat het schilderwerk loslaat, maar ook dat het raam- of deurkozijn uit zijn verband raakt door het uitzetten van het hout. Hierdoor kunt u ramen en/of deuren niet meer goed openen of sluiten.

3. Doffe plekken en verkleuringen

Als uw kozijnen, dorpels of balken inderdaad zijn aangetast door houtrot, dan ontstaan er door het hoge vochtgehalte doffe plekken en verkleuringen in het hout. Houtrot heeft een kenmerkende roestbruine kleur. Ziet u dergelijke plekken, kijk dan of u het hout op die plaatsen kunt induwen. Vaak zal het hout daar namelijk zachter aanvoelen. Het soort hout dat gebruikt is, maakt daarbij wel verschil. Hardhout is minder gevoelig voor houtrot, dan zachtere houtsoorten.

4. Zachte plekken

Het vocht dat in het hout trekt, vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels. Bij een hoge luchtvochtigheid in combinatie met temperaturen boven de 18⁰C en een slechte ventilatie, is er een grote kans op houtrot. Een warme, vochtige zomer kan dus funest zijn voor uw houten kozijnen. Zeker wanneer ze slecht beschermd zijn door achterstallig schilderwerk, open naden of verouderde kitranden. Schimmels krijgen dan vrij spel waardoor het houtwerk binnenin als het ware oplost. Dit is gemakkelijk te herkennen aan zachte plekken in het hout. Als u vermoedt dat er sprake is van houtrot, dan kunt u met een schroevendraaier of scherp mesje in het hout prikken. Dringt de schroevendraaier makkelijk in het hout, dan heeft u last van houtrot. Zo snel mogelijk houtrot repareren is dan het devies. Want hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat het hout volledig vervangen moet worden.

Houtrot repareren

Heeft u houtrot geconstateerd, dan is het dus zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Als u er op tijd bij bent, dan kunt u dit zelf doen door het aangetaste hout met een beitel te verwijderen. Let erop dat u daarbij echt al het houtrot verwijdert en u alleen gezond hout overhoudt. Het uitgestoken deel kunt u vervolgens opvullen met houtrotopvuller. Blijkt echter dat een groter deel aangetast is, dan kunt u beter de hulp van een professional inschakelen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een timmerbedrijf in Dordrecht of omgeving die u kan helpen met het herstellen van uw kozijnen, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij frezen het rotte gedeelte vakkundig uit en kunnen indien nodig (een deel van) het kozijn vervangen.

Wilt u meer informatie over het verhelpen van houtrot of wilt u deskundig advies over hoe u houtrot het beste kunt voorkomen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.