3 kenmerken van een geschikte aannemer

Bent u van plan om te verhuizen of wilt u een flinke aanbouw in uw woning? Het vinden van een geschikte aannemer kan daarbij een lastige klus zijn. Het gaat hierbij namelijk niet om een goedkope klus. Een nieuwbouw huis, renovatie of aanbouw is meestal een duur project en daardoor ook een flinke investering. Het is daarom belangrijk om hiervoor een geschikte en competente aannemer te vinden die het project uitmuntend kan leiden. Het vinden van een geschikte aannemer kan door middel van een aantal kenmerken, wij benoemen er drie voor u in dit artikel.

1. Stel een eisen- en wensenlijst op

Voordat u überhaupt begint met het benaderen van aannemers is het verstandig om een specifieke lijst met eisen en wensen op te stellen. “Een nieuwe serre” of “een dakkapel op zolder” zal dan niet voldoen. Omschrijf hoe u het precies wilt hebben en wat uw budget is. Ook is het belangrijk om een tijdsspanne op te schrijven voor de klus. Dit is voor de uiteindelijke aannemer waardevolle informatie om mee te nemen in de offerte. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan en u kunt ook bepalen in hoeverre u zelf betrokken wilt zijn bij het proces. Dit geeft grip en controle, wat vaak voor rust zorgt bij zowel u als de aannemer.

2. Zoek en selecteer aannemers

Na het opstellen van de eisen- en wensenlijst is het tijd om op zoek te gaan naar aannemers die geschikt zijn. Online kan dit lastig zijn, aangezien aannemersbedrijven vaak niet alles op hun website hebben staan. Daarnaast bestaat er (nog) geen goede vergelijkingssite voor aannemers, zoals dat bijvoorbeeld bij zorgverzekeraars wel bestaat. Zoek daarom online naar ervaringen van anderen op bijvoorbeeld fora, of vraag mensen uit uw kennissenkring naar hun ervaringen met hun aannemer. Maak op basis van deze informatie een lijst en selecteer vervolgens de aannemer waarmee u verder wilt. Op basis waarvan doet u dat? Dat kan onder andere door te keuren op contactsnelheid, dus hoe snel reageren aannemers op e-mails en telefoontjes. Maar ook de afgesproken termijn is belangrijk. Is de aannemer op tijd klaar en is alles gereed op de afgesproken datum? Bespreek dit daarom en vraag bijvoorbeeld een korting van 5% op de algehele factuur bij een week uitloop, of vraag wat de consequenties zijn al u zelf tussentijds wijzigingen aanvraagt. Dit lijkt misschien formeel, maar het geeft wel vertrouwen.

3. Onderhandel tarief

U hebt de geschikte aannemer gevonden. Het is nu tijd om een tarief af te spreken. Als u meerdere offertes hebt aangevraagd, weet u ongeveer wat normale prijzen zijn in de aannemerswereld. Dit is belangrijk, omdat u anders te veel kunt betalen. De wensen- en eisenlijst is daarom ook belangrijk, u kunt dan een specifieke inventarisatie maken op basis van de aangevraagde offertes. Bereid uzelf daarom goed hierop voor, om te hoge kosten te voorkomen!

Uiteraard zijn er nog meer belangrijke factoren in het vinden van de juiste aannemer, maar deze drie zijn belangrijk in het oriëntatiefase. Bent u op zoek naar een partij die u kan helpen bij uw aanbouw of nieuwe woning? Dan bent u bij Mansbouw Dordrecht aan het juiste adres! Voor meer informatie of vragen kunt u gerust contact met ons opnemen, we helpen u graag verder!